Treceți la conținutul principal

Warren Buffet - sfaturi 2

Regula nr 1: Niciodata sa nu pierzi bani
La prima vedere, acest lucru pare sa contrazica un alt sfat dat tot de Buffett: "Daca nu poti asista cu calm la un declin cu 50%  al propriilor actiuni atunci nu ai ce cauta in ringul bursier".
In realitate insa, nu e nicio contradictie intre cele doua sfaturi. Intre a vedea cum actiunile scad si a pierde bani e totusi o diferenta. Cand Buffett recomanda sa eviti a pierde bani, el se refera la pierderile de bani cash, iar explicatia primului sfat poate fi gasita in abordarea lui Buffett in materie de investitii. Multi investitori care vor sa faca bani pe bursa se concentreaza pe potentialul de crestere: "Cotatia actiunii X poate reveni la perioada ei de glorie de acum un an" sau: "Cotatia actiunilor mele ar putea urca pana la pretul Y". Buffett incepe prin a intreba ce ar putea merge prost. "Exista un risc de afaceri care ar putea duce la caderea intregii afaceri? " Buffett nu e interesat  pur si simplu de potentialul de crestere, cat de potentialul motiv pentru care afacerea ar putea esua.

Regula nr 2: Nu uita niciodata Regula nr.1
Regula nr 3: Obtine cat mai multa valoare la un pret cat mai micPretul este ceea ce platesti. Valoarea este ceea obtii. Au fost multe situatii in care Buffett a cumparat actiuni la companii care se aflau in momente delicate, in care pretul lor a scazut temporar datorita unor scandaluri. Asa a procedat cu una dintre cele mai cunoscute investitii ale sale. In anul 1963 compania American Express a fost victima unui scandal de proportii (scandalul ulei pentru salata) si consecinta a fost scaderea pretului actiunilor de la 60$ la 35$ in numai doua luni. Aceasta scadere i-a atras atentia lui Buffett care a inceput sa analizeze datele financiare ale companiei. Apoi, a vrut sa vada care e perceptia clientilor in legatura cu aceste probleme. S-a dus la un restaurant in Omaha, orasul unde locuieste, s-a asezat in spatele casei de marcat si a stat acolo o seara intreaga. A observat cum majoritatea clientilor si-au achitat mancarea folosind cardul American Express. A fost suficient pentru a lua decizia sa cumpere. A achizitionat actiunile cu 35$ iar dupa patru ani le-a vandut la pretul de 185$, marcand un profit de peste 500%!
Regula nr 5: Evita datoriile de pe cardul de credit 
Regula nr 6: Pastreaza-ti permanent o rezerva de cash
Regula nr 8: Invata despre bani 
Regula nr 9: Intoarce societatii o parte din castigurile tale 
Regula nr 10: Gandeste-te la bani ca la un joc pe care il ai de jucat multa vreme de acum incolo
x


Regula nr 4: Formeaza-ti obiceiuri sanatoase cu privire la bani "Ne comportam asa cum suntem obisnuiti sa o facem", a declarat Buffett intr-un discurs tinut in fata studentilor de la Universitatea din Florida. Urmarea? De multe ori, lanturile acestor obiceiuri sunt prea usoare pentru a le simti si devin in timp prea grele pentru a le rupe.  Obiceiurile se pot schimba si, cu cat o faci mai din timp, cu atat mai bine, spune Buffett. "Cred ca cea mai mare greseala este de a nu invata ca economisirea trebuie sa devina un obicei", a spus Buffett.

Traind pe carduri de credit si imprumuturi nu vei ajunge bogat. Sfatul lui Buffett este sa faci afaceri fara sa intri in datorii. Dobanzile cardurilor de credit sunt foarte mari, ajung uneori la 20-21%. Daca eu as imprumuta bani la dobanzile astea, as fi un om falit, mai spune Buffett.

Daca vrei sa ai o securitate financiara rezonabila, pastreaza-ti intotdeauna o rezerva de cash la indemana. "Banii cash sunt pentru o afacere ca oxigenul pentru un individ. Nu il bagi in seama cata vreme e prezent, dar cand iti lipseste, e groaznic.

Regula nr 7: Investeste in tine 
"Investeste in tine cat de mult poti. Esti propriul tau active si cel mai important dintre toate ", spune  Buffett. "Orice ai investi in tine, ti se va intoarce inapoi de zece ori", mai spune omul de afaceri. Si, spre deosebire de alte active si investitii, nimeni nu iti poate lua inapoi ceea ce ai invatat.  Pe scurt, citeste, discuta, afla cat mai multe despre bani, finante, pensii, orice te intereseaza. Va fi numai in avantajul tau.

Unul dintre cele mai mari riscuri este acela de a investi in ceea ce nu cunosti. Ori, riscurile trebue minimizate. Auto-educa-te in mod activ despre finantele personale. Du-te la culcare mai inteligent decat atunci cand te-ai trezit..

"Daca faci parte dintre cei mai norocosi 1% dintre oameni, asta te face dator sa te gandesti la ceilalti 99%", a declarat Buffett, la o strangere de fonduri in 2007. Fa actiuni de voluntariat, doneaza, contribuie la cauZe sociale. Pe scurt si pastrand proportiile, contribuie si tu, asa cum face fondatorul Facebook, la cauze nobile.

"Cineva sta la umbra astazi, pentru ca a plantat acolo un copac cu mult timp in urma", a spus Buffett odata - si este perfect adevarat. Plantarea si apoi cultivarea in prezent a semintelor succesului financiar te va face sa te bucuri mai tarziu de "umbra", ferindu-te de canicula si disconfost.  O astfel de viziune pe termen lung a banilor este esentiala. Intr-o scrisoare a sa din 2014, el scria ca oamenii ar trebui sa investeasca gandindu-se la un orizont de timp de peste un deceniu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Care ar trebui sa fie rata economisirii?

Sfaturile financiare standard spun ca 10% economii in fecare an. Si daca vrei un rezultat mediocru, sa te stresezi in legatura cu banii şi să munceşti până la 65+ ani si sa te bazezi pe asigurarile sociale, ar fi un sfat bun de urmat.
Cred ca esti mai bun de atat si tu o stii, altfel nu ai fi aici.
Sa zicem ca vrei sa faci mai mult decat ce face media.
Si care este rata de economisire pe care sa o tintesti?
              Venit mic   Venit Mediu  Venit Mare
Singur      40%+            50%            60%
Familie     30%               40%           50%


la 50% -  retragere din activitate dupa 19 ani.

Raspunsul este intre 30-50%+,  50%+

Daca ai economisi 10%, ti-ar trebui 51 ani sa te poti retrage din activitate.
Rata economisiriiAni pana la retragere din activitate5%6310%5115%4320%3825%3330%3035%2740%2445%2150%1955%1760%1565%1370%1175%980%785%590%3
O cariera de 20-30 ani este suficient pentru a avea o cariera multumitoare. Pentru asta, trebuie o rata de economisire intre 30-50%+.
Daca vrei…

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi.
Ce se întâmplă când cheltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment).
Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie.
Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani!

Dar cum poţi economisi atât de mult?

Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux.
Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă potenţialul fără să-i r…

Modalitate de a ajunge la independenta financiara

Gasiti aici articol foarte bun legat de cum sa ajungi la independenta financiara.

http://stiintabanilor.ro/trei-moduri-diferite-de-a-ajunge-independent-financiar/
Deci: Independenta financiara= 20 X Cheltuieli Anuale, cu randament 5%
1.Daca o familie are cheltuieli anuale de 10.000euro , atunci ca sa ajunga la independenta financiara: 20X10.000=200.000 euro.
De ce 20x living expenses?
5%*200.000=10.000Euro (randament anual 5%)
2.Iti calculezi aici cand vei atinge aceasta suma: https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator
Daca economisesti 1000euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 411.034 euro dupa 20 ani. Daca economisesti 1500euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 400.933 euro dupa 10 ani.
Cel mai mult conteaza gradul de economisire si cheltuielile lunare. Daca economisesti 50% te poti pensiona dupa 19 ani. Daca cresti la 75%, sunt necesari 9 ani! La 80%, 7 ani. Daca economisesti 90%, in 3 ani! Deci 90% ar fi tinta sa scap in 3ani :).