Treceți la conținutul principal

Sfatul tatalui bogat

1."Casa in care stai este cea mai mare investitie si este cel mai mare activ" este falsa. De fapt este cel mai mare pasiv pentru ca iti scoate bani din buzunar luna de luna indiferent daca lucrezi sau nu. De fapt, este un activ, dar este al bancii. Banca zice ca este un activ, dar nu zice al cui e.
2. Niciodata sa nu zici "Nu-mi permit" pentru ca devine realitatea ta. Trebuie sa pui intrebarea, cum sa-mi permit?
3. Sfatul tatalui sarac (desi cu un salariu mare, cu venit mai mare decat a tatalui bogat) este: mergi la scoala, ia-ti o slujba bine platita, munceste din greu. Este o idee buna daca vrei sa muncesti din greu toata viata. Daca vrei sa fii bogat, fii cel care creaza compania si ofera slujba.
4.Banii sunt de fapt perceptia ta asupra ceea ce inseamna banii. Banii iti dau putere si sunt un instrument, si te pot face bogat, daca ii folosesti cum trebuie.
Banii nu te fac bogat. Poti sa castigi mai putin decat cineva, dar daca ii folosesti ca pe un instrument, te fac mai bogat.
Daca iti creste salariu, sau daca castigi la loterie, nu te va face bogat si nici nu ti vor rezolva probleme(vei pierde toti acei bani). De fapt la o crestere a salariului poti sa ai probleme si mai mari daca cheltui mai mult.Sa castigi din ce in ce mai mult, dar sa devii din ce in ce mai sarac, nu este ironic.
Totul se reduce la alegere si la ideile care le ai ce te fac sarac, clasa medie, sau bogat.
In cartea "Tata bogat, tata sarac" punctul principal se refera la alfabetismul financiar. Stii sa citesti o situatie financiara?
Tatal bogat: nu citesc atat de mult, dar stiu sa citesc o situatie financiara, pot sa citesc numere: VENITURI/CHELTUIELI, ACTIVE/PASIVE. Multi dupa ce termina scoala nu stiu ce este aia o situatie financiara.
In cartea "Cashflow quadrant"="Cadranul banilor, sunt 4 tipuri de oameni.
1. Angajati (E=Employees). Valorifica frica si vor securitatea jobului.
2. Liber profesionisti (S=Self employed) - avocati,etc. S=smart. Te taxeaza pe ora, sau iti iau comision. Ei nu au incredere in nimeni. Limitati deoarece time is money. Esti taxat cel mai mult, 50% taxe.
3. Bussiness owner (B): nu trebuie sa fii foarte inteligent. De asta cei mai bogati sunt aici, desi nu sunt asa de destepti, dar stiu sa se inconjoare de oameni depstepti.Cauta cei mai destepti oameni, cauta cel mai bun sistem, pentru ca vor sa si creeze alte bussines-uri. Au multa rabdare, dar castigurile sunt practic nelimitate. Esti platit la sfarsit, dar esti si taxat la sfarsit. Daca pleaca, afacerea merge in continuare.Cel mai putin taxati, platesci uneori 0% taxe
4. Investitori (I) Sa puna banii intr-o investitie, in cat timp imi recuperez banii, vreau banii sa-i investesc, vrea banii sa-i scot, care este Return of Investment (ROI)
Sfatul: mergi la scoala si ia-ti o slujba te programeaza sa devii angajat.
Diferenta intre liber-profesionist si business este ca daca ei pleaca, compania va face mai mult profit, etc fara sa ei, Un liber profesionist, daca nu mai munceste, se duce totul de rapa. O alta diferenta este de marime: vreau sa deschid un singur magazin- liber profesionist, business owner - vreau sa imi deschid un magazin in toata lumea.
B si I sunt cel mai putin taxati, Business pentru ca ofera joburi, si Investitori pentru ca investesc bani.
I) Pornesc de la o idee.
II) Creez o afacere.
III) O fac public
Toata lumea are o idee care te pot face incredibil de bogat. La scoala te invata sa devii angajat. Taxele sunt de partea ta, daca iti faci o afacere, platesti la sfarsit taxele. Ca angajat le platesti prima data. Este o diferenta enorma.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Care ar trebui sa fie rata economisirii?

Sfaturile financiare standard spun ca 10% economii in fecare an. Si daca vrei un rezultat mediocru, sa te stresezi in legatura cu banii şi să munceşti până la 65+ ani si sa te bazezi pe asigurarile sociale, ar fi un sfat bun de urmat.
Cred ca esti mai bun de atat si tu o stii, altfel nu ai fi aici.
Sa zicem ca vrei sa faci mai mult decat ce face media.
Si care este rata de economisire pe care sa o tintesti?
              Venit mic   Venit Mediu  Venit Mare
Singur      40%+            50%            60%
Familie     30%               40%           50%


la 50% -  retragere din activitate dupa 19 ani.

Raspunsul este intre 30-50%+,  50%+

Daca ai economisi 10%, ti-ar trebui 51 ani sa te poti retrage din activitate.
Rata economisiriiAni pana la retragere din activitate5%6310%5115%4320%3825%3330%3035%2740%2445%2150%1955%1760%1565%1370%1175%980%785%590%3
O cariera de 20-30 ani este suficient pentru a avea o cariera multumitoare. Pentru asta, trebuie o rata de economisire intre 30-50%+.
Daca vrei…

Cele 4 reguli de aur ale lui Warren Buffet

Cele 4 reguli de aur ale lui Warren Buffet

1. Investeste in companii stabile si pe care le poti intelege (produce randament similar an de an,etc)
2. Investeste in companii cu  perspective pe termen lung. Compania va exista peste 30-40 ani?
3. Investeste in companii care sa fie codusa de lideri vigilenti  si companii care nu au datorii foarte mari.
4. Investe in companii cu o valoare intrinseca atractiva si sub-evaluate.


 Investeste in companii cu o valoare intrinseca atractiva si sub-evaluate.

Evaluarea unei companii
What is Value Investing?

Exemplu:

Net income anual: 20.000$
Equity->Balanse Sheet = cat valoreaza compania daca o lichidezi acum, platind toate datoriile:7000$
Pret de piata:$100.000Daca se imparte compania in 10.000 actiuni, de cate 10$ fiecare

Earnings = EPS = Earnings Per Stock - profit anual= 20.000$/10.000 actiuni=2$/actiune

Book value=$7000/$10000=0.70$

Price to Earnings = P/ E = Market Price/EPS = $10/$2= 5
P/E=5= Pentru fiecare 5$=P/E pe care i-am cheltuit ca sa …

BVB 2018

Tradeville https://www.youtube.com/watch?v=HE_1CLRAU8U&t=2045s
Transgaz (TGN)
Crestere puternica din prima pare a anului actiunilor(grafc) Investitie intr-o conducta europeana, a primit finantare europeana, mai trebuie sa se imprumute pentru a sustine investitiile. S-a luptat sa nu distribuie dividente, deoarece orice distribuire din cash, capacitate mai mica de indatorare. Nu a scapat de a da dividente. https://www.profit.ro/stiri/economie/transgaz-va-incepe-in-2017-lucrarile-la-conducta-de-gaze-care-leaga-bulgaria-romania-austria-si-ungaria-15501036
Dividente – indatorare 14.5lei/actiune, randament 3.6% Volume mai mari de gaz – investitii recunoscute de  autoritatea de reglementare –> cresterea tarifelor. (Un argument pentru investitia in Transgaz pe termen lung)
Transelectrica(TEL) Nu are investitii foarte importante In urma cu implementarea de unde si taierile de tarife din partea ANRE, graficul arata ca dividentele o tin pe linia de plutire,  in ultimii 2-3 ani arata scaderi de veni…