Treceți la conținutul principal

Sfatul tatalui bogat

1."Casa in care stai este cea mai mare investitie si este cel mai mare activ" este falsa. De fapt este cel mai mare pasiv pentru ca iti scoate bani din buzunar luna de luna indiferent daca lucrezi sau nu. De fapt, este un activ, dar este al bancii. Banca zice ca este un activ, dar nu zice al cui e.
2. Niciodata sa nu zici "Nu-mi permit" pentru ca devine realitatea ta. Trebuie sa pui intrebarea, cum sa-mi permit?
3. Sfatul tatalui sarac (desi cu un salariu mare, cu venit mai mare decat a tatalui bogat) este: mergi la scoala, ia-ti o slujba bine platita, munceste din greu. Este o idee buna daca vrei sa muncesti din greu toata viata. Daca vrei sa fii bogat, fii cel care creaza compania si ofera slujba.
4.Banii sunt de fapt perceptia ta asupra ceea ce inseamna banii. Banii iti dau putere si sunt un instrument, si te pot face bogat, daca ii folosesti cum trebuie.
Banii nu te fac bogat. Poti sa castigi mai putin decat cineva, dar daca ii folosesti ca pe un instrument, te fac mai bogat.
Daca iti creste salariu, sau daca castigi la loterie, nu te va face bogat si nici nu ti vor rezolva probleme(vei pierde toti acei bani). De fapt la o crestere a salariului poti sa ai probleme si mai mari daca cheltui mai mult.Sa castigi din ce in ce mai mult, dar sa devii din ce in ce mai sarac, nu este ironic.
Totul se reduce la alegere si la ideile care le ai ce te fac sarac, clasa medie, sau bogat.
In cartea "Tata bogat, tata sarac" punctul principal se refera la alfabetismul financiar. Stii sa citesti o situatie financiara?
Tatal bogat: nu citesc atat de mult, dar stiu sa citesc o situatie financiara, pot sa citesc numere: VENITURI/CHELTUIELI, ACTIVE/PASIVE. Multi dupa ce termina scoala nu stiu ce este aia o situatie financiara.
In cartea "Cashflow quadrant"="Cadranul banilor, sunt 4 tipuri de oameni.
1. Angajati (E=Employees). Valorifica frica si vor securitatea jobului.
2. Liber profesionisti (S=Self employed) - avocati,etc. S=smart. Te taxeaza pe ora, sau iti iau comision. Ei nu au incredere in nimeni. Limitati deoarece time is money. Esti taxat cel mai mult, 50% taxe.
3. Bussiness owner (B): nu trebuie sa fii foarte inteligent. De asta cei mai bogati sunt aici, desi nu sunt asa de destepti, dar stiu sa se inconjoare de oameni depstepti.Cauta cei mai destepti oameni, cauta cel mai bun sistem, pentru ca vor sa si creeze alte bussines-uri. Au multa rabdare, dar castigurile sunt practic nelimitate. Esti platit la sfarsit, dar esti si taxat la sfarsit. Daca pleaca, afacerea merge in continuare.Cel mai putin taxati, platesci uneori 0% taxe
4. Investitori (I) Sa puna banii intr-o investitie, in cat timp imi recuperez banii, vreau banii sa-i investesc, vrea banii sa-i scot, care este Return of Investment (ROI)
Sfatul: mergi la scoala si ia-ti o slujba te programeaza sa devii angajat.
Diferenta intre liber-profesionist si business este ca daca ei pleaca, compania va face mai mult profit, etc fara sa ei, Un liber profesionist, daca nu mai munceste, se duce totul de rapa. O alta diferenta este de marime: vreau sa deschid un singur magazin- liber profesionist, business owner - vreau sa imi deschid un magazin in toata lumea.
B si I sunt cel mai putin taxati, Business pentru ca ofera joburi, si Investitori pentru ca investesc bani.
I) Pornesc de la o idee.
II) Creez o afacere.
III) O fac public
Toata lumea are o idee care te pot face incredibil de bogat. La scoala te invata sa devii angajat. Taxele sunt de partea ta, daca iti faci o afacere, platesti la sfarsit taxele. Ca angajat le platesti prima data. Este o diferenta enorma.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fonduri mutuale

Banii - stapaneste jocul http://actsipoliton.ro/ebook/banii_demo.pdf „Industria fondurilor mutuale este acum cea mai mare operațiune de fraudare a banilor, un rezervor de 7 trilioane de dolari din care managerii de fonduri, brokerii și alți oameni din interior sifonează constant un procent prea mare din economiile pentru gospodărie, pentru facultate și pentru pensie ale națiunii.“ — SENATORUL PETER FITZGERALD, co‑iniţiator al Mutual Fond Reform Act din 2004 (Legea pentru reforma fondurilor mutuale, respinsă de Comisia Bancară a Senatului) "Costul mediu al deținerii unui fond mutual este de 3,17% pe an" "Spre exemplu, poți să „deții“ toată piața (hai să zicem toate cele 500 de acțiuni din S&P 500) pentru doar 0,14%" "Dar la cele mai multe fonduri mutuale noi plătim aproape de 30 de ori mai mult, sau 3000% mai mult în comisioane, și pentru ce? Rezultate inferioare!!" " Expertul în domeniu Robert Arnott, fondator al Research Affiliates31, a ...

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi. Ce se întâmplă când c heltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment). Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie. Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani! Dar cum poţi economisi atât de mult? Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux. Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă pote...