Treceți la conținutul principal

Sfatul tatalui bogat

1."Casa in care stai este cea mai mare investitie si este cel mai mare activ" este falsa. De fapt este cel mai mare pasiv pentru ca iti scoate bani din buzunar luna de luna indiferent daca lucrezi sau nu. De fapt, este un activ, dar este al bancii. Banca zice ca este un activ, dar nu zice al cui e.
2. Niciodata sa nu zici "Nu-mi permit" pentru ca devine realitatea ta. Trebuie sa pui intrebarea, cum sa-mi permit?
3. Sfatul tatalui sarac (desi cu un salariu mare, cu venit mai mare decat a tatalui bogat) este: mergi la scoala, ia-ti o slujba bine platita, munceste din greu. Este o idee buna daca vrei sa muncesti din greu toata viata. Daca vrei sa fii bogat, fii cel care creaza compania si ofera slujba.
4.Banii sunt de fapt perceptia ta asupra ceea ce inseamna banii. Banii iti dau putere si sunt un instrument, si te pot face bogat, daca ii folosesti cum trebuie.
Banii nu te fac bogat. Poti sa castigi mai putin decat cineva, dar daca ii folosesti ca pe un instrument, te fac mai bogat.
Daca iti creste salariu, sau daca castigi la loterie, nu te va face bogat si nici nu ti vor rezolva probleme(vei pierde toti acei bani). De fapt la o crestere a salariului poti sa ai probleme si mai mari daca cheltui mai mult.Sa castigi din ce in ce mai mult, dar sa devii din ce in ce mai sarac, nu este ironic.
Totul se reduce la alegere si la ideile care le ai ce te fac sarac, clasa medie, sau bogat.
In cartea "Tata bogat, tata sarac" punctul principal se refera la alfabetismul financiar. Stii sa citesti o situatie financiara?
Tatal bogat: nu citesc atat de mult, dar stiu sa citesc o situatie financiara, pot sa citesc numere: VENITURI/CHELTUIELI, ACTIVE/PASIVE. Multi dupa ce termina scoala nu stiu ce este aia o situatie financiara.
In cartea "Cashflow quadrant"="Cadranul banilor, sunt 4 tipuri de oameni.
1. Angajati (E=Employees). Valorifica frica si vor securitatea jobului.
2. Liber profesionisti (S=Self employed) - avocati,etc. S=smart. Te taxeaza pe ora, sau iti iau comision. Ei nu au incredere in nimeni. Limitati deoarece time is money. Esti taxat cel mai mult, 50% taxe.
3. Bussiness owner (B): nu trebuie sa fii foarte inteligent. De asta cei mai bogati sunt aici, desi nu sunt asa de destepti, dar stiu sa se inconjoare de oameni depstepti.Cauta cei mai destepti oameni, cauta cel mai bun sistem, pentru ca vor sa si creeze alte bussines-uri. Au multa rabdare, dar castigurile sunt practic nelimitate. Esti platit la sfarsit, dar esti si taxat la sfarsit. Daca pleaca, afacerea merge in continuare.Cel mai putin taxati, platesci uneori 0% taxe
4. Investitori (I) Sa puna banii intr-o investitie, in cat timp imi recuperez banii, vreau banii sa-i investesc, vrea banii sa-i scot, care este Return of Investment (ROI)
Sfatul: mergi la scoala si ia-ti o slujba te programeaza sa devii angajat.
Diferenta intre liber-profesionist si business este ca daca ei pleaca, compania va face mai mult profit, etc fara sa ei, Un liber profesionist, daca nu mai munceste, se duce totul de rapa. O alta diferenta este de marime: vreau sa deschid un singur magazin- liber profesionist, business owner - vreau sa imi deschid un magazin in toata lumea.
B si I sunt cel mai putin taxati, Business pentru ca ofera joburi, si Investitori pentru ca investesc bani.
I) Pornesc de la o idee.
II) Creez o afacere.
III) O fac public
Toata lumea are o idee care te pot face incredibil de bogat. La scoala te invata sa devii angajat. Taxele sunt de partea ta, daca iti faci o afacere, platesti la sfarsit taxele. Ca angajat le platesti prima data. Este o diferenta enorma.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calculator investitii - compound interest calculator (profit la profit- dobanda compusa)

https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator Bold >200k Italic >400k Strategia 1a - 10 ani Date de intrare Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 10 Profit anual: 5% Initial depozit: 100$ Depozite regulate: 12000$ Total randament: 3593$ Total: 15.693$ ----------------------------- Strategia 1b - 20 ani Date de intrare  Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 20 Profit anual: 5% Initial depozit: 100$ Depozite regulate:24.000$ Total randament: 17.275$ Total: 41.375$ ----------------------------- Strategia 1c - 30 ani Date de intrare Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 20 Profit anual: 5% Initial depozit: 100$ Depozite regulate: 36.000$ Total randament: 47.573$ Total: 83.673$ ---------------------------- Strategia 1d - 10 ani Date de intrare Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 10 Profit anual: 10% Initial

Dobanda compusa - a 8 a minune a lumii conform Einstein

Dobanda compusa denumita si dobanda capitalizata, este considerata si a 8a minune a lumii de catre Einstein, datorita puterii de crestere fenomenala pe termen lung. Ea se poate defini si ca dobanda la dobanda sau profit la profit (dobanda nu se refera doar la dobanda bancara). Ex. 1000 euro cu dobanda 10% dupa primul an, vom avea 1100 euro. Dupa al doilea an, dobanda va avea si ea o dobanda de 10%, adica inca 10 euro. (1100+ 10%*1100 = 1100+110=1210euro) Exemplu: daca economisim 200$ timp de 30 ani, cu randament 7%., rezulta 245.617. Se vede cum creste exponential pe masura ce creste timpul. Cu 200.000euro, cu randament 5%, o sa avem 10.000 euro, si daca cheltuielile anuale sunt de 10.000 euro, acopera exact aceste cheltuieli. Este timpul prea mare? Nu-i nimic, scadem timpul si crestem investitia lunara si incercam sa marim si randamentul investitiei. In ce se poate investi: depozite bancare, aur,  titluri de stat, obligatiuni, actiuni (platitoare sau nu de dividente), imo

Metode simple de a economisi

https://www.wall-street.ro/articol/Social/216270/5-metode-simple-de-a-economisi-in-2018-daca-vei-mai-avea-de-unde.html 1. Monitorizeaza-ti cheltuielile 2. Evita sa transformi mancatul in oras intr-o obisnuinta 3. Renunta la vicii (fumat alcool0 4. Ai grija la debitarea directa 5.Nu lua un credit decat daca este imperios necesar