Treceți la conținutul principal

Guvernul a scăzut pensiile private

Sursa: http://www.apapr.ro/reforma.html, http://www.digi24.ro/

Reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români, a anunţat miercuri Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), după ce guvernul a adoptat pachetul de măsuri fiscale pentru 2018, scrie News.ro.

”Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, se arată în comunicat.

"Studiile internationale arata ca cea mai mare parte a lumii moderne se confrunta cu probleme demografice deosebit de grave: natalitatea este in cadere libera, iar media de varsta a populatiei creste rapid. Cu alte cuvinte, populatia tot mai multor state se reduce si in acelasi timp asistam la un fenomen de imbatranire a populatiei la nivel global.


Cresterea nivelului de trai din ultimul secol, dezvoltarea profesionala a indivizilor, ca si dezvoltarea si progresele medicinei, sunt cauzele imbatranirii populatiei. Tinerii se concentreaza pe cariera si cauta sa se dezvolte pe plan profesional, asa ca nu mai au timp sa procreeze si sa fie parinti. In acelasi timp, tot mai multi oameni pot beneficia, la nivel global, de servicii medicale tot mai bune, ceea ce a dus la o crestere puternica a sperantei de viata si la imbatranirea populatiei.

Toate aceste tendinte au inceput sa se manifeste in urma cu cateva decenii, iar efectele imbatranirii populatiei la nivel mondial incep sa se manifeste si mai pregnant. Romania se afla in aceeasi situatie, ba chiar mai grava decat media globala sau cea regionala. Toate studiile (Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Institutul National de Cercetari Economice) arata acelasi lucru: populatia Romaniei se afla intr-un accentuat trend de scadere si imbatranire, fapt care, in lipsa reformelor profunde, va duce in cateva decenii la explozia „bombei demografice”.

Iata cateva date statistice, cu surse de la Institutul National de Statistica pana la Banca Mondiala si Fondul ONU pentru Populatie:
- populatia Romaniei a scazut in perioada 1990-2011 cu 4,2 milioane de locuitori, de la 23,2 la 20,1 milioane de locuitori (potrivit rezultatelor recensamantului din 2011);
- pana in 2050, populatia Romaniei va continua sa scada, pana la circa 16-17 milioane de locuitori, cu 6-7 milioane mai putini decat in 1990 (studii UE, BM, FMI, ONU, INCE);
- cel mai pesimist scenariu de scadere a populatiei Romaniei este de 13,3 milioane de locuitori pana in 2050 (potrivit BERD, studiu publicat in 2008);
- rata natalitatii din Romania a scazut de la 13,7‰ in 1990 la 9,9‰ in 2010 (potrivit INS) si va continua sa scada, potrivit prognozelor demografice;
- rata fertilitatii a scazut in Romania de la 2,3 copii / femeie in 1989 la 1,4 copii / femeie in 2010 (potrivit INS), iar estimarile sunt ca va ramane in continuare una dintre cele mai scazute rate la nivelul UE;
- varsta medie a mamei din Romania, la prima nastere, a crescut de la 22,3 ani in 1990 la aproape 28 de ani in 2010 (potrivit INS);
- durata medie a vietii in Romania a crescut de la 70 de ani in 1990 la 74 de ani in 2010 (potrivit INS) si continua sa creasca.

Concluzie preliminara: populatia se reduce, tendinta pare ireversibila, iar fenomenul se suprapune peste cel de imbatranire a populatiei, care de asemenea accelereaza. Atentie, toate aceste fenomene demografice au avut loc in mai putin de 20 de ani!

Reducerea si imbatranirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe umerii bugetului public de pensii (bugetul de asigurari sociale de stat), care trebuie sa sustina, cu tot mai putini contributori (salariati si platitori de contributii sociale), un numar tot mai mare de beneficiari (pensionari din sistemul public). Problemele demografice ale Romaniei arata ca sistemul public de pensii nu mai este sustenabil in forma actuala si necesita o reforma profunda, pentru a nu intra in colaps in deceniile viitoare.

Acesta este motivul pentru care statul roman a introdus in 2007 sistemul de pensii private, dupa un model testat si recomandat de catre Banca Mondiala. Sistemul de pensii private multipilon este compus din pilonul II – obligatoriu si pilonul III – facultativ de pensii private. In prezent, peste 30 de state din intreaga lume au adoptat sisteme de pensii multipilon asemanatoare, pe constructia recomandata de Banca Mondiala. Cele mai multe sunt in America Centrala si de Sud (prima data in Chile, in 1979) si in Europa Centrala si de Est (unde 11 state, inclusiv Romania, au un asemenea sistem de pensii private multipilon).

In toate aceste state, inclusiv in Romania, sistemul public de pensii resimte din plin impactul „bombei demografice”:
- in 1990, la sistemul public de pensii contribuiau 8,2 milioane de salariati, care sustineau 2,5 milioane de beneficiari (pensionari de asigurari sociale de stat);
- in 2010, la sistemul public de pensii contribuiau 4,4 milioane de salariati, care sustineau 4,8 milioane de beneficiari (pensionari de asigurari sociale de stat);
- raportul s-a modificat de la aproape 3,3 salariati care sustin un pensionar la un raport subunitar (potrivit datelor INS).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Care ar trebui sa fie rata economisirii?

Sfaturile financiare standard spun ca 10% economii in fecare an. Si daca vrei un rezultat mediocru, sa te stresezi in legatura cu banii şi să munceşti până la 65+ ani si sa te bazezi pe asigurarile sociale, ar fi un sfat bun de urmat.
Cred ca esti mai bun de atat si tu o stii, altfel nu ai fi aici.
Sa zicem ca vrei sa faci mai mult decat ce face media.
Si care este rata de economisire pe care sa o tintesti?
              Venit mic   Venit Mediu  Venit Mare
Singur      40%+            50%            60%
Familie     30%               40%           50%


la 50% -  retragere din activitate dupa 19 ani.

Raspunsul este intre 30-50%+,  50%+

Daca ai economisi 10%, ti-ar trebui 51 ani sa te poti retrage din activitate.
Rata economisiriiAni pana la retragere din activitate5%6310%5115%4320%3825%3330%3035%2740%2445%2150%1955%1760%1565%1370%1175%980%785%590%3
O cariera de 20-30 ani este suficient pentru a avea o cariera multumitoare. Pentru asta, trebuie o rata de economisire intre 30-50%+.
Daca vrei…

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi.
Ce se întâmplă când cheltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment).
Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie.
Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani!

Dar cum poţi economisi atât de mult?

Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux.
Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă potenţialul fără să-i r…

Modalitate de a ajunge la independenta financiara

Gasiti aici articol foarte bun legat de cum sa ajungi la independenta financiara.

http://stiintabanilor.ro/trei-moduri-diferite-de-a-ajunge-independent-financiar/
Deci: Independenta financiara= 20 X Cheltuieli Anuale, cu randament 5%
1.Daca o familie are cheltuieli anuale de 10.000euro , atunci ca sa ajunga la independenta financiara: 20X10.000=200.000 euro.
De ce 20x living expenses?
5%*200.000=10.000Euro (randament anual 5%)
2.Iti calculezi aici cand vei atinge aceasta suma: https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator
Daca economisesti 1000euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 411.034 euro dupa 20 ani. Daca economisesti 1500euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 400.933 euro dupa 10 ani.
Cel mai mult conteaza gradul de economisire si cheltuielile lunare. Daca economisesti 50% te poti pensiona dupa 19 ani. Daca cresti la 75%, sunt necesari 9 ani! La 80%, 7 ani. Daca economisesti 90%, in 3 ani! Deci 90% ar fi tinta sa scap in 3ani :).