Treceți la conținutul principal

Warren Buffet - sfaturi 1

Warren Buffett e unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Mulţi au încercat să-i copieze stilul în afaceri însă, pentru a fi bogat, trebuie să fii cumpătat. Iată ce sfaturi ne dă omul de afaceri american, citat de “Forbes”, pentru a economisi bani.
-Pregăteşte-ţi singur mâncarea pe care o iei la serviciu şi nu cumpăra de la firmele care livrează la locul de muncă. Pregăteşte mai mult pentru cină şi ce rămâne ia la muncă a doua zi.
- Cumpără fructe şi legume de sezon, care nu costă mult, şi vânează ofertele din supermarket.
- Cumpără alimente engros şi păstrează-le în congelator. Nu te duce să cumperi când ţi-e foame.
- Pregăteşte-ţi mâncarea acasă şi nu te duce la restaurant decât cu ocazii speciale. Dacă te hotărăşti să mănânci în oraş, comandă-ţi ceva ce nu poţi pregăti acasă.
- Fă-ţi cafea acasă şi păstrează-o la serviciu într-un termos. De asemenea, foloseşte o sticlă de apă pe care o poţi reumple, în loc să cumperi de fiecare dată alta.
- Înainte de a merge la restaurant, bea un pahar de vin sau un cocktail, în loc să ţi le comanzi odată cu mâncarea. De obicei, la restaurant băuturile sunt scumpe.
- Taie tuburile de spumă de ras, de cremă de faţă sau de soare atunci când se termină conţinutul, pentru a putea folosi şi rămăşiţele de pe pereţii recipientelor.
- Dacă vrei să-ţi cumperi ceva de îmbrăcat şi nu este extremă urgenţă, aşteaptă să vină sezonul reducerilor.
- Fă-ţi o listă cu tot ce ai nevoie şi nu cumpăra nimic în plus. De asemenea, nu-ţi cumpăra un obiect de îmbrăcăminte dacă nu ai cu ce să-l asortezi.
- Lasă cardul de credit acasă şi plăteşte cu banii jos.
- Când ai copii mici, împrumută pătuţuri, cărucioare şi haine de la prieteni sau rude care au avut, la rândul lor, copii mici.
- Până la vârsta de 12 ani, cumpără haine pentru copil de la reduceri pentru că le arunci în anul următor.
- Renovează casa în timpul iernii. Zugravii nu au multe lucrări şi acceptă să le dai mai puţini bani.
- Evită să te înregistrezi în bazele de date ale magazinelor, pentru a nu primi oferte cărora să nu le poţi rezista.
- Nu te duce la teatru sau la cinema decât la filme şi piese bune. Dacă vrei să vezi un film, închiriază-l.
- Planifică vacanţele la începutul sau la sfârşitul sezonului, pentru că preţurile sunt mai mici.
- Când călătoreşti cu avionul sau eşti în vacanţă, adu-ţi de acasă mâncarea şi băuturile pe care le consumi în aeroport sau la hotel, pentru a nu le cumpăra la preţuri mult mai mari de la faţa locului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Care ar trebui sa fie rata economisirii?

Sfaturile financiare standard spun ca 10% economii in fecare an. Si daca vrei un rezultat mediocru, sa te stresezi in legatura cu banii şi să munceşti până la 65+ ani si sa te bazezi pe asigurarile sociale, ar fi un sfat bun de urmat.
Cred ca esti mai bun de atat si tu o stii, altfel nu ai fi aici.
Sa zicem ca vrei sa faci mai mult decat ce face media.
Si care este rata de economisire pe care sa o tintesti?
              Venit mic   Venit Mediu  Venit Mare
Singur      40%+            50%            60%
Familie     30%               40%           50%


la 50% -  retragere din activitate dupa 19 ani.

Raspunsul este intre 30-50%+,  50%+

Daca ai economisi 10%, ti-ar trebui 51 ani sa te poti retrage din activitate.
Rata economisiriiAni pana la retragere din activitate5%6310%5115%4320%3825%3330%3035%2740%2445%2150%1955%1760%1565%1370%1175%980%785%590%3
O cariera de 20-30 ani este suficient pentru a avea o cariera multumitoare. Pentru asta, trebuie o rata de economisire intre 30-50%+.
Daca vrei…

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi.
Ce se întâmplă când cheltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment).
Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie.
Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani!

Dar cum poţi economisi atât de mult?

Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux.
Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă potenţialul fără să-i r…

Modalitate de a ajunge la independenta financiara

Gasiti aici articol foarte bun legat de cum sa ajungi la independenta financiara.

http://stiintabanilor.ro/trei-moduri-diferite-de-a-ajunge-independent-financiar/
Deci: Independenta financiara= 20 X Cheltuieli Anuale, cu randament 5%
1.Daca o familie are cheltuieli anuale de 10.000euro , atunci ca sa ajunga la independenta financiara: 20X10.000=200.000 euro.
De ce 20x living expenses?
5%*200.000=10.000Euro (randament anual 5%)
2.Iti calculezi aici cand vei atinge aceasta suma: https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator
Daca economisesti 1000euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 411.034 euro dupa 20 ani. Daca economisesti 1500euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 400.933 euro dupa 10 ani.
Cel mai mult conteaza gradul de economisire si cheltuielile lunare. Daca economisesti 50% te poti pensiona dupa 19 ani. Daca cresti la 75%, sunt necesari 9 ani! La 80%, 7 ani. Daca economisesti 90%, in 3 ani! Deci 90% ar fi tinta sa scap in 3ani :).