Treceți la conținutul principal

BVB 2018

Tradeville https://www.youtube.com/watch?v=HE_1CLRAU8U&t=2045s

Transgaz (TGN)

Crestere puternica din prima pare a anului actiunilor(grafc)
Investitie intr-o conducta europeana, a primit finantare europeana, mai trebuie sa se imprumute pentru a sustine investitiile. S-a luptat sa nu distribuie dividente, deoarece orice distribuire din cash, capacitate mai mica de indatorare. Nu a scapat de a da dividente.

Dividente – indatorare 14.5lei/actiune, randament 3.6%
Volume mai mari de gaz – investitii recunoscute de  autoritatea de reglementare –> cresterea tarifelor.
(Un argument pentru investitia in Transgaz pe termen lung)

Transelectrica(TEL)
Nu are investitii foarte importante
In urma cu implementarea de unde si taierile de tarife din partea ANRE, graficul arata ca dividentele o tin pe linia de plutire,  in ultimii 2-3 ani arata scaderi de venituri, scaderi de profit net, ar trebui sa fie pe un trend descendent, dar graficul  arata cresteri datorita dividentelor (primavera 2015, 2016, 2017)
A suferit taieri de tarife inca din 2015.
Randament foarte atractiv: 8% , 2.33lei/actiuni, nu ne asteptam la o corectie.
Rezultatele vor fi in continuare slabe.
Care sunt sansele sa creasca tarifele in 2018, si tarifele? Modelul de business: detin si administreaza stalpii de inalta tensiune si aceasta retea trebuie pastrtaa functionala si eventual imbunatita prin investitii. Companiile propun niste planuri de investitii catre ANRE, si apoi verifica daca se tin de ele.
Nu au investit masiv ca sa justifice cresteri de tarife.

CONPET (COTE)
Nu are planuri de investitii, statul a jumulit-o de dividente, randamente foarte atractive de 9%, a avut o crestere importanta de profit anul trecut deoarece PETROTEL LUKOIL au lucrat la capacitate maxima.
Randamentele atractive o vor tine la preturi stabile

ELECTRICA SA(EL)
Distribuitor si furnizor sufera de pe urma cresterii tarifelor.

Profit modest
Tranzactia cu fondul Proprietatea de rascumparare.

Update08.Dec.2017: "Acţiunile Electrica (EL) au scăzut pe parcursul lunii no­iembrie cu 9%, ceea ce le poziţionează pe locul şapte în topul celor mai mari deprecieri, în condiţiile în care declinul a fost cauzat în mare parte de rezultatele financiare sub aşteptările analiştilor. "
http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/care-au-fost-actiunile-de-la-bursa-care-au-scazut-cel-mai-mult-in-noiembrie-surprinzator-o-companie-din-bet-este-printre-ele-16846759
------
http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ce-se-intampla-cand-toate-pietele-externe-ating-noi-maxime-istorice-bursa-de-la-bucuresti-scade-cu-0-59-in-noiembrie-16838870


NUCLEARELECTRICA (SNN)
A fost trend descendent, a fost la nivel European dorinta de scadere a preturilor, anul trecut a fost inchis un reactor pe o perioada mai lunga, dar a avut cea mai mare crestere. A beneficiat de cresterea pretului energie din februarie,
In mod istoric este foarte jos ca pretul actiunii, 7.37 lei ( a fost listata la 11 lei/actiune), cu randament dividend 5% (0.36 lei /actiune).  A existat un pic de dezamagire in piata, se astepta la un dividend mai generos.
Daca pretul energiei electrice va creste, SNN va fi principal beneficiar.


 ROMGAZ
A fost trasa in jos de scaderile pretului gazelor naturale, dar avut o crestere de pret a gazului  datorita cresterii consumului. A avut o crestere de profit de 41.5%, ne asteptam la dividente generoase daca ne asteptam la dividente 90% din profit.

BRD


http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cat-castigai-daca-puneai-10-000-de-lei-pe-un-an-la-brd-actiunile-incomparabil-mai-profitabile-decat-depozitele-in-depozite-castigai-75-lei-16840287


http://stiintabanilor.ro/estimari-dividende-2018/

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informatiile sau materialele prezentate nu sunt si nu pot fi considerate recomandari de cumparare, vanzare sau pastrare a unui anumit instrument financiar. Autorii acestui material avertizeaza cu privire la riscurile ridicate pe care le implica tranzactionarea si investitiile in instrumente financiare, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare. In consecinta, autorii acestui material recomanda abordarea instrumentelor financiare numai in cunostinta de cauza şi dupa o documentare prealabila.
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Care ar trebui sa fie rata economisirii?

Sfaturile financiare standard spun ca 10% economii in fecare an. Si daca vrei un rezultat mediocru, sa te stresezi in legatura cu banii şi să munceşti până la 65+ ani si sa te bazezi pe asigurarile sociale, ar fi un sfat bun de urmat.
Cred ca esti mai bun de atat si tu o stii, altfel nu ai fi aici.
Sa zicem ca vrei sa faci mai mult decat ce face media.
Si care este rata de economisire pe care sa o tintesti?
              Venit mic   Venit Mediu  Venit Mare
Singur      40%+            50%            60%
Familie     30%               40%           50%


la 50% -  retragere din activitate dupa 19 ani.

Raspunsul este intre 30-50%+,  50%+

Daca ai economisi 10%, ti-ar trebui 51 ani sa te poti retrage din activitate.
Rata economisiriiAni pana la retragere din activitate5%6310%5115%4320%3825%3330%3035%2740%2445%2150%1955%1760%1565%1370%1175%980%785%590%3
O cariera de 20-30 ani este suficient pentru a avea o cariera multumitoare. Pentru asta, trebuie o rata de economisire intre 30-50%+.
Daca vrei…

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi.
Ce se întâmplă când cheltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment).
Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie.
Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani!

Dar cum poţi economisi atât de mult?

Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux.
Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă potenţialul fără să-i r…

Modalitate de a ajunge la independenta financiara

Gasiti aici articol foarte bun legat de cum sa ajungi la independenta financiara.

http://stiintabanilor.ro/trei-moduri-diferite-de-a-ajunge-independent-financiar/
Deci: Independenta financiara= 20 X Cheltuieli Anuale, cu randament 5%
1.Daca o familie are cheltuieli anuale de 10.000euro , atunci ca sa ajunga la independenta financiara: 20X10.000=200.000 euro.
De ce 20x living expenses?
5%*200.000=10.000Euro (randament anual 5%)
2.Iti calculezi aici cand vei atinge aceasta suma: https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator
Daca economisesti 1000euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 411.034 euro dupa 20 ani. Daca economisesti 1500euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 400.933 euro dupa 10 ani.
Cel mai mult conteaza gradul de economisire si cheltuielile lunare. Daca economisesti 50% te poti pensiona dupa 19 ani. Daca cresti la 75%, sunt necesari 9 ani! La 80%, 7 ani. Daca economisesti 90%, in 3 ani! Deci 90% ar fi tinta sa scap in 3ani :).