Treceți la conținutul principal

Invataturi carte - Cel mai bogat om din Babilon

Am extras cateva idei din prefata de la "Cel mai bogat om din Babilon":

http://www.elefant.ro/fragment?f=130122155554-eb652d46306d4bc0b65ee4a99f517000



1. Invata sa te multumesti cu mai putin decat castigi.
Va sfatuiesc sa repetati "Trebuie sa pastrez o parte din ce castig".

"Am descoperit drumul spre bogatie atunci cand am luat hotararea ca o parte din tot ceea ce castig sa fie a mea pe vecie. 
Dar nu tot ceea ce castig este al meu?

Neghiobule, muncesti pentru altii! Ii platesti pe toti, in afara de tine insuti. Nu te deosebesti cu nimic de un sclav care munceste pentru resturile de mancare si hainele ponosite care le arunca stapanul.
Bogat:Daca ai pastra macar o zecime din ce castigi, cat ai avea in 10 ani?
-Atat cat castig pe un an.

Vorbele tale contin doar jumatate de adevar. Fiecare moneda pe care o pastrezi devine un sclav care munceste pentru tine

Trebuie sa pastrezi o zecime (10%) indiferent de cat castigi. Plateste pe tine insuti mai intai! Nu cumpara haine mai mult decat iti permite punga si ai grija sa ti ramana bani de mancare, fapte de milostenie si ofrande aduse zeilor.
2. "Invata sa ceri sfaturi numai de la oameni invatati si cu multa experienta. Cereti mereu sfaturile unor oameni intelepti, al caror obiecte de activitate sunt banii."
3. Invata sa pui "aurul" la treaba, sa-l faci sa lucreze pentru tine. Transformati-o intr-un sclav a carui menire este sa lucreze pentru tine.
4."Castigurile mari ... nu sunt altceva decat niste sirene inselatoare care ne ademenesc cu glasurile lor incantatoare in tinutul pierzaniei si ale lacrimilor incarcate de regrete".
5."Trebuie sa va asigurati familia in cazul in care zeii va cheama in regatul lor. Pentru aceasta, puteti face provizii, punand deoparte - la intervale regulate - mici sume de bani."
6 ."Un castig mic dar sigur este de preferat unui risc inutil. Bucurati-va de viata cat de mult puteti. Nu incercati sa exagerati punand deoparte mai mult decat va puteti permite.Daca nu puteti pune deoparte mai mult de o zecime din ce castigati, atunci trebuie sa va multumiti cu atat si sa va bucurati de viata cat mai mult posibil. Traiti in functie de izvorul vostru de aur, fara sa exagerati sa cheltuiti, dar nici sa va fie teama sa cheltuiti. Viata este bogata si frumoasa atunci cand te bucuri de lucrurile valoroase care ti le ofera"

Prima data cand a urmat sfaturile a gresit ca dat banii economisiti intr-un an unui caramidar pentru a cumpara bijuteri de la fenicieni pentru a le vinde cu pret mai mare. (In realitate, a venit cu niste bijuterii din sticla care imitau pietrele pretioase.)
 Cand l-a intrebat inteleptul ce a facut a raspuns "Toti prostii trebuie sa invete."De ce crezi ca un caramidar cunoaste tainele bijuteriilor?".
A doua oara, i-a incredinta banii unui om care facea scuturi si ii platea dobanda la fiecare 4 luni.
Cu dobanda i-a cheltuit pe un ospat, motiv pentru care a fost certat de invatat.
Cum sa te mai astepti atunci sa mai lucreze banii pentru tine, i-a raspuns invatatul.
Mai intai, trebuie sa-ti organizei o armata de sclavi de aur si apoi te poti bucura fara regrete de ospete indestulate.

Dupa alti doi ani  a venit sa intrebe iar invatatul:
Si mai urmezi sfatul caramidarilor? Doar cand este vorba de caramizi.

Ti-ai invatat bine lectiile. Mai intai te-ai invatat sa te multumesti cu mai putin decat castigi. Apoi, ai invatat sa ceri sfaturi numai de la oameni invatati, oameni cu multa experienta.
Si in cele din urma, ai invatat sa pui aurul la treaba, sa-l faci sa lucreze pentru tine.










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fonduri mutuale

Banii - stapaneste jocul http://actsipoliton.ro/ebook/banii_demo.pdf „Industria fondurilor mutuale este acum cea mai mare operațiune de fraudare a banilor, un rezervor de 7 trilioane de dolari din care managerii de fonduri, brokerii și alți oameni din interior sifonează constant un procent prea mare din economiile pentru gospodărie, pentru facultate și pentru pensie ale națiunii.“ — SENATORUL PETER FITZGERALD, co‑iniţiator al Mutual Fond Reform Act din 2004 (Legea pentru reforma fondurilor mutuale, respinsă de Comisia Bancară a Senatului) "Costul mediu al deținerii unui fond mutual este de 3,17% pe an" "Spre exemplu, poți să „deții“ toată piața (hai să zicem toate cele 500 de acțiuni din S&P 500) pentru doar 0,14%" "Dar la cele mai multe fonduri mutuale noi plătim aproape de 30 de ori mai mult, sau 3000% mai mult în comisioane, și pentru ce? Rezultate inferioare!!" " Expertul în domeniu Robert Arnott, fondator al Research Affiliates31, a ...

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi. Ce se întâmplă când c heltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment). Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie. Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani! Dar cum poţi economisi atât de mult? Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux. Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă pote...

Sfatul tatalui bogat

1."Casa in care stai este cea mai mare investitie si este cel mai mare activ" este falsa. De fapt este cel mai mare pasiv pentru ca iti scoate bani din buzunar luna de luna indiferent daca lucrezi sau nu. De fapt, este un activ, dar este al bancii. Banca zice ca este un activ, dar nu zice al cui e. 2. Niciodata sa nu zici "Nu-mi permit" pentru ca devine realitatea ta. Trebuie sa pui intrebarea, cum sa-mi permit? 3. Sfatul tatalui sarac (desi cu un salariu mare, cu venit mai mare decat a tatalui bogat) este: mergi la scoala, ia-ti o slujba bine platita, munceste din greu. Este o idee buna daca vrei sa muncesti din greu toata viata. Daca vrei sa fii bogat, fii cel care creaza compania si ofera slujba. 4.Banii sunt de fapt perceptia ta asupra ceea ce inseamna banii. Banii iti dau putere si sunt un instrument, si te pot face bogat, daca ii folosesti cum trebuie. Banii nu te fac bogat. Poti sa castigi mai putin decat cineva, dar daca ii folosesti ca pe un instrument, te...