Treceți la conținutul principal

Invataturi carte - Cel mai bogat om din Babilon

Am extras cateva idei din prefata de la "Cel mai bogat om din Babilon":

http://www.elefant.ro/fragment?f=130122155554-eb652d46306d4bc0b65ee4a99f517000



1. Invata sa te multumesti cu mai putin decat castigi.
Va sfatuiesc sa repetati "Trebuie sa pastrez o parte din ce castig".

"Am descoperit drumul spre bogatie atunci cand am luat hotararea ca o parte din tot ceea ce castig sa fie a mea pe vecie. 
Dar nu tot ceea ce castig este al meu?

Neghiobule, muncesti pentru altii! Ii platesti pe toti, in afara de tine insuti. Nu te deosebesti cu nimic de un sclav care munceste pentru resturile de mancare si hainele ponosite care le arunca stapanul.
Bogat:Daca ai pastra macar o zecime din ce castigi, cat ai avea in 10 ani?
-Atat cat castig pe un an.

Vorbele tale contin doar jumatate de adevar. Fiecare moneda pe care o pastrezi devine un sclav care munceste pentru tine

Trebuie sa pastrezi o zecime (10%) indiferent de cat castigi. Plateste pe tine insuti mai intai! Nu cumpara haine mai mult decat iti permite punga si ai grija sa ti ramana bani de mancare, fapte de milostenie si ofrande aduse zeilor.
2. "Invata sa ceri sfaturi numai de la oameni invatati si cu multa experienta. Cereti mereu sfaturile unor oameni intelepti, al caror obiecte de activitate sunt banii."
3. Invata sa pui "aurul" la treaba, sa-l faci sa lucreze pentru tine. Transformati-o intr-un sclav a carui menire este sa lucreze pentru tine.
4."Castigurile mari ... nu sunt altceva decat niste sirene inselatoare care ne ademenesc cu glasurile lor incantatoare in tinutul pierzaniei si ale lacrimilor incarcate de regrete".
5."Trebuie sa va asigurati familia in cazul in care zeii va cheama in regatul lor. Pentru aceasta, puteti face provizii, punand deoparte - la intervale regulate - mici sume de bani."
6 ."Un castig mic dar sigur este de preferat unui risc inutil. Bucurati-va de viata cat de mult puteti. Nu incercati sa exagerati punand deoparte mai mult decat va puteti permite.Daca nu puteti pune deoparte mai mult de o zecime din ce castigati, atunci trebuie sa va multumiti cu atat si sa va bucurati de viata cat mai mult posibil. Traiti in functie de izvorul vostru de aur, fara sa exagerati sa cheltuiti, dar nici sa va fie teama sa cheltuiti. Viata este bogata si frumoasa atunci cand te bucuri de lucrurile valoroase care ti le ofera"

Prima data cand a urmat sfaturile a gresit ca dat banii economisiti intr-un an unui caramidar pentru a cumpara bijuteri de la fenicieni pentru a le vinde cu pret mai mare. (In realitate, a venit cu niste bijuterii din sticla care imitau pietrele pretioase.)
 Cand l-a intrebat inteleptul ce a facut a raspuns "Toti prostii trebuie sa invete."De ce crezi ca un caramidar cunoaste tainele bijuteriilor?".
A doua oara, i-a incredinta banii unui om care facea scuturi si ii platea dobanda la fiecare 4 luni.
Cu dobanda i-a cheltuit pe un ospat, motiv pentru care a fost certat de invatat.
Cum sa te mai astepti atunci sa mai lucreze banii pentru tine, i-a raspuns invatatul.
Mai intai, trebuie sa-ti organizei o armata de sclavi de aur si apoi te poti bucura fara regrete de ospete indestulate.

Dupa alti doi ani  a venit sa intrebe iar invatatul:
Si mai urmezi sfatul caramidarilor? Doar cand este vorba de caramizi.

Ti-ai invatat bine lectiile. Mai intai te-ai invatat sa te multumesti cu mai putin decat castigi. Apoi, ai invatat sa ceri sfaturi numai de la oameni invatati, oameni cu multa experienta.
Si in cele din urma, ai invatat sa pui aurul la treaba, sa-l faci sa lucreze pentru tine.










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dobanda compusa - a 8 a minune a lumii conform Einstein

Dobanda compusa denumita si dobanda capitalizata, este considerata si a 8a minune a lumii de catre Einstein, datorita puterii de crestere fenomenala pe termen lung. Ea se poate defini si ca dobanda la dobanda sau profit la profit (dobanda nu se refera doar la dobanda bancara). Ex. 1000 euro cu dobanda 10% dupa primul an, vom avea 1100 euro. Dupa al doilea an, dobanda va avea si ea o dobanda de 10%, adica inca 10 euro. (1100+ 10%*1100 = 1100+110=1210euro) Exemplu: daca economisim 200$ timp de 30 ani, cu randament 7%., rezulta 245.617. Se vede cum creste exponential pe masura ce creste timpul. Cu 200.000euro, cu randament 5%, o sa avem 10.000 euro, si daca cheltuielile anuale sunt de 10.000 euro, acopera exact aceste cheltuieli. Este timpul prea mare? Nu-i nimic, scadem timpul si crestem investitia lunara si incercam sa marim si randamentul investitiei. In ce se poate investi: depozite bancare, aur,  titluri de stat, obligatiuni, actiuni (platitoare sau nu de dividente), imo

Calculator investitii - compound interest calculator (profit la profit- dobanda compusa)

https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator Bold >200k Italic >400k Strategia 1a - 10 ani Date de intrare Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 10 Profit anual: 5% Initial depozit: 100$ Depozite regulate: 12000$ Total randament: 3593$ Total: 15.693$ ----------------------------- Strategia 1b - 20 ani Date de intrare  Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 20 Profit anual: 5% Initial depozit: 100$ Depozite regulate:24.000$ Total randament: 17.275$ Total: 41.375$ ----------------------------- Strategia 1c - 30 ani Date de intrare Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 20 Profit anual: 5% Initial depozit: 100$ Depozite regulate: 36.000$ Total randament: 47.573$ Total: 83.673$ ---------------------------- Strategia 1d - 10 ani Date de intrare Depozit initial: 100$ Depozit lunar: 100$ Numar de ani: 10 Profit anual: 10% Initial

Metode simple de a economisi

https://www.wall-street.ro/articol/Social/216270/5-metode-simple-de-a-economisi-in-2018-daca-vei-mai-avea-de-unde.html 1. Monitorizeaza-ti cheltuielile 2. Evita sa transformi mancatul in oras intr-o obisnuinta 3. Renunta la vicii (fumat alcool0 4. Ai grija la debitarea directa 5.Nu lua un credit decat daca este imperios necesar