Treceți la conținutul principal

Invataturi carte - Cel mai bogat om din Babilon

Am extras cateva idei din prefata de la "Cel mai bogat om din Babilon":

http://www.elefant.ro/fragment?f=130122155554-eb652d46306d4bc0b65ee4a99f5170001. Invata sa te multumesti cu mai putin decat castigi.
Va sfatuiesc sa repetati "Trebuie sa pastrez o parte din ce castig".

"Am descoperit drumul spre bogatie atunci cand am luat hotararea ca o parte din tot ceea ce castig sa fie a mea pe vecie. 
Dar nu tot ceea ce castig este al meu?

Neghiobule, muncesti pentru altii! Ii platesti pe toti, in afara de tine insuti. Nu te deosebesti cu nimic de un sclav care munceste pentru resturile de mancare si hainele ponosite care le arunca stapanul.
Bogat:Daca ai pastra macar o zecime din ce castigi, cat ai avea in 10 ani?
-Atat cat castig pe un an.

Vorbele tale contin doar jumatate de adevar. Fiecare moneda pe care o pastrezi devine un sclav care munceste pentru tine

Trebuie sa pastrezi o zecime (10%) indiferent de cat castigi. Plateste pe tine insuti mai intai! Nu cumpara haine mai mult decat iti permite punga si ai grija sa ti ramana bani de mancare, fapte de milostenie si ofrande aduse zeilor.
2. "Invata sa ceri sfaturi numai de la oameni invatati si cu multa experienta. Cereti mereu sfaturile unor oameni intelepti, al caror obiecte de activitate sunt banii."
3. Invata sa pui "aurul" la treaba, sa-l faci sa lucreze pentru tine. Transformati-o intr-un sclav a carui menire este sa lucreze pentru tine.
4."Castigurile mari ... nu sunt altceva decat niste sirene inselatoare care ne ademenesc cu glasurile lor incantatoare in tinutul pierzaniei si ale lacrimilor incarcate de regrete".
5."Trebuie sa va asigurati familia in cazul in care zeii va cheama in regatul lor. Pentru aceasta, puteti face provizii, punand deoparte - la intervale regulate - mici sume de bani."
6 ."Un castig mic dar sigur este de preferat unui risc inutil. Bucurati-va de viata cat de mult puteti. Nu incercati sa exagerati punand deoparte mai mult decat va puteti permite.Daca nu puteti pune deoparte mai mult de o zecime din ce castigati, atunci trebuie sa va multumiti cu atat si sa va bucurati de viata cat mai mult posibil. Traiti in functie de izvorul vostru de aur, fara sa exagerati sa cheltuiti, dar nici sa va fie teama sa cheltuiti. Viata este bogata si frumoasa atunci cand te bucuri de lucrurile valoroase care ti le ofera"

Prima data cand a urmat sfaturile a gresit ca dat banii economisiti intr-un an unui caramidar pentru a cumpara bijuteri de la fenicieni pentru a le vinde cu pret mai mare. (In realitate, a venit cu niste bijuterii din sticla care imitau pietrele pretioase.)
 Cand l-a intrebat inteleptul ce a facut a raspuns "Toti prostii trebuie sa invete."De ce crezi ca un caramidar cunoaste tainele bijuteriilor?".
A doua oara, i-a incredinta banii unui om care facea scuturi si ii platea dobanda la fiecare 4 luni.
Cu dobanda i-a cheltuit pe un ospat, motiv pentru care a fost certat de invatat.
Cum sa te mai astepti atunci sa mai lucreze banii pentru tine, i-a raspuns invatatul.
Mai intai, trebuie sa-ti organizei o armata de sclavi de aur si apoi te poti bucura fara regrete de ospete indestulate.

Dupa alti doi ani  a venit sa intrebe iar invatatul:
Si mai urmezi sfatul caramidarilor? Doar cand este vorba de caramizi.

Ti-ai invatat bine lectiile. Mai intai te-ai invatat sa te multumesti cu mai putin decat castigi. Apoi, ai invatat sa ceri sfaturi numai de la oameni invatati, oameni cu multa experienta.
Si in cele din urma, ai invatat sa pui aurul la treaba, sa-l faci sa lucreze pentru tine.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Care ar trebui sa fie rata economisirii?

Sfaturile financiare standard spun ca 10% economii in fecare an. Si daca vrei un rezultat mediocru, sa te stresezi in legatura cu banii şi să munceşti până la 65+ ani si sa te bazezi pe asigurarile sociale, ar fi un sfat bun de urmat.
Cred ca esti mai bun de atat si tu o stii, altfel nu ai fi aici.
Sa zicem ca vrei sa faci mai mult decat ce face media.
Si care este rata de economisire pe care sa o tintesti?
              Venit mic   Venit Mediu  Venit Mare
Singur      40%+            50%            60%
Familie     30%               40%           50%


la 50% -  retragere din activitate dupa 19 ani.

Raspunsul este intre 30-50%+,  50%+

Daca ai economisi 10%, ti-ar trebui 51 ani sa te poti retrage din activitate.
Rata economisiriiAni pana la retragere din activitate5%6310%5115%4320%3825%3330%3035%2740%2445%2150%1955%1760%1565%1370%1175%980%785%590%3
O cariera de 20-30 ani este suficient pentru a avea o cariera multumitoare. Pentru asta, trebuie o rata de economisire intre 30-50%+.
Daca vrei…

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi.
Ce se întâmplă când cheltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment).
Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie.
Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani!

Dar cum poţi economisi atât de mult?

Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux.
Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă potenţialul fără să-i r…

Modalitate de a ajunge la independenta financiara

Gasiti aici articol foarte bun legat de cum sa ajungi la independenta financiara.

http://stiintabanilor.ro/trei-moduri-diferite-de-a-ajunge-independent-financiar/
Deci: Independenta financiara= 20 X Cheltuieli Anuale, cu randament 5%
1.Daca o familie are cheltuieli anuale de 10.000euro , atunci ca sa ajunga la independenta financiara: 20X10.000=200.000 euro.
De ce 20x living expenses?
5%*200.000=10.000Euro (randament anual 5%)
2.Iti calculezi aici cand vei atinge aceasta suma: https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator
Daca economisesti 1000euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 411.034 euro dupa 20 ani. Daca economisesti 1500euro lunar, cu randament 5%, o sa ai 400.933 euro dupa 10 ani.
Cel mai mult conteaza gradul de economisire si cheltuielile lunare. Daca economisesti 50% te poti pensiona dupa 19 ani. Daca cresti la 75%, sunt necesari 9 ani! La 80%, 7 ani. Daca economisesti 90%, in 3 ani! Deci 90% ar fi tinta sa scap in 3ani :).