Treceți la conținutul principal

Investitii 2018


Investitii="Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri"
Evident, investitiile presupun si un grad de risc de pierdere.

Cand ne gandim la o investitie trebuie sa ne gandim la:

  • siguranta
  • profit
  • lichiditate

Tipuri de investitii:

  • depozite la termen
  • cont de economisire
  • bursa
  • lingouri de aur, argint, pietre pretioase
  • terenuri si imobiliare
  • Fonduri mutuale
  • finantare de afaceri/deschiderea unei afaceri


Ce nu este investitie: investitie in propria locuinta, masini, bunuri, care nu aduc profit.

Investitia sa nu te afecteze din punct de vedere financiar pentru ca o poti pierde. Sa fie o suma de bani separat de fondul de urgenta  (6luni-2 ani din cheltuielile lunare).
Rabdare: sa nu actionezi emotional si sa vinzi.

Investitiile cele mai bune se fac in criza financiara cand preturile sunt jos. 
Pe plan global, suntem dupa 10 ani de crestere economica, o perioada foarte lunga daca ne raportam la ciclurile economice.
Pe masura ce la nivel global, dobanzile vor creste, companiile imprumutate la banci care nu sunt solide vor incepe sa aiba probleme.
In criza trebuie sa ai capital strans, si vei putea profita din plin de discount.
Lucreaza cu oameni mai buni decat tine, delega, fii generos.

Depozite la termen

Trebuie sa tinem cont de rata inflatiei care este acum 2.63% si o sa fie intre 3-4% in 2018.
Avand in vedere ca dobanzile sunt sub aceasta valoare, intre 1-2%, este clar ca noi de fapt pierdem cand investim la depozit la termen.

Trebuie sa tinem cont de:
  • dobanda : (acum intre 1-2%)
  • rata inflatiei 2-3%
  • impozit pe dobanda 16%
  • comision deschidere cont
  • comision intretinere cont
  • comision gestiune anuala
  • comision de depunere
  • comision de ridicare
Depozitele bancare nu prea sunt investitie pentru ca nu-ti aduce profit atata timp cat inflatia este mai mare ca dobanda. In plus banii sunt blocati si pot fi utilizati de regula, dar se pierde dobanda.

Am scris in  Dublarea Banilor - Regula 72
->Dacă îți pui banii într-un depozit bancar sau cont de economii, va dura mai mult de 36 de ani până îţi vei dubla banii. Nu poti permite acest lucru, dacă vrei să te pensionezi devreme!


Cont de economisire

Cu o dobanda mai mica decat cea la depozitul la termen, are avantajul ca poti accesa oricand acesti bani. 
La ING este 0.7% dobanda la contul de economisire.


Bursa

Cauta brokeri pe bvb.ro, fa-ti cont pe BVB, fa-ti cont la inceput de demo pe site-urile brokerilor, 
ex. tradeville, studiaza o perioada inainte sa incepi.
Informeaza-te: http://www.fluentinfinante.ro/
Poti castiga din dividente, cresterea actiunilor, etc.
Sunt si fonduri bazate pe indici (index funds) , cum ar fi cel de la Tradeville ETF bazat pe indicele  BET.

Lingouri de aur, argint, pietre pretioase
Ofera siguranta

Terenuri si imobiliare
Iti aduc venituri pasive din chirii sau prin cresterea valorii. 


Fondurile mutuale
Ex. fondurile mutuale de la ING.

Finantare de afaceri/deschiderea unei afaceri
In zona antreprenoriala sunt de asemenea multe oportunitati.


Gasiti de asemena mai multe idei pe http://stiintabanilor.ro/investitii-2017/
https://bvbescu.ro/care-sunt-cele-mai-interesante-companii-de-investit-pentru-dividende-in-2018/

Veste buna din 2018, dupa cum se stie: Veniturile din investitii se vor taxa cu 10% din 2018. (fata de 16%), contributii la CASS  nu se plateste daca depaseste 12 salarii minim pe economie, daca depaseste se plateste ca baza de calcul la 12 salarii minime pe economie. La fel si la dobanzi, dar se cumuleaza cu investitiile si se raporteaza tot la cele 12 salarii minime pe economie.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fonduri mutuale

Banii - stapaneste jocul http://actsipoliton.ro/ebook/banii_demo.pdf „Industria fondurilor mutuale este acum cea mai mare operațiune de fraudare a banilor, un rezervor de 7 trilioane de dolari din care managerii de fonduri, brokerii și alți oameni din interior sifonează constant un procent prea mare din economiile pentru gospodărie, pentru facultate și pentru pensie ale națiunii.“ — SENATORUL PETER FITZGERALD, co‑iniţiator al Mutual Fond Reform Act din 2004 (Legea pentru reforma fondurilor mutuale, respinsă de Comisia Bancară a Senatului) "Costul mediu al deținerii unui fond mutual este de 3,17% pe an" "Spre exemplu, poți să „deții“ toată piața (hai să zicem toate cele 500 de acțiuni din S&P 500) pentru doar 0,14%" "Dar la cele mai multe fonduri mutuale noi plătim aproape de 30 de ori mai mult, sau 3000% mai mult în comisioane, și pentru ce? Rezultate inferioare!!" " Expertul în domeniu Robert Arnott, fondator al Research Affiliates31, a ...

Cum sa devii bogat de la 0

Viaţa ta este plină de risipă - când vei vedea acest lucru, vei putea sa reduci uşor cheltuielile la jumătate, lăsându-ţi cealaltă jumătate din venit  economisiţi. Ce se întâmplă când c heltuieli mai puţin decât câştigi este modalitatea de a deveni bogat. SINGURA modalitate. (ai auzit de oameni care au câştigat la loto şi au pierdut toţi banii şi au ajuns mai rău decât înainte, sau vedete precum Kim Basinger, Mike Tyson care au ajuns in faliment). Daca economiseşti 50% din venit incepând de la 20 ani, la 37 te vei putea retrage la pensie. Daca economiseşti 75%, te vei putea retrage dupa 7 ani! Dar cum poţi economisi atât de mult? Concentrându-te pe fericire poţi să duci o viaţă mai bună, decât dacă te concentrezi pe comoditate şi lux. Cum să faci asta: elimină datoriile, locuieşte aproape de servici, nu împrumuta bani pentru cumpărarea de maşini, mergi cu bicicleta de câte ori poţi, renunţă la abonamentul TV, renunţă la telefoanele scumpe, lasă-i pe copii să-şi atingă pote...

Sfatul tatalui bogat

1."Casa in care stai este cea mai mare investitie si este cel mai mare activ" este falsa. De fapt este cel mai mare pasiv pentru ca iti scoate bani din buzunar luna de luna indiferent daca lucrezi sau nu. De fapt, este un activ, dar este al bancii. Banca zice ca este un activ, dar nu zice al cui e. 2. Niciodata sa nu zici "Nu-mi permit" pentru ca devine realitatea ta. Trebuie sa pui intrebarea, cum sa-mi permit? 3. Sfatul tatalui sarac (desi cu un salariu mare, cu venit mai mare decat a tatalui bogat) este: mergi la scoala, ia-ti o slujba bine platita, munceste din greu. Este o idee buna daca vrei sa muncesti din greu toata viata. Daca vrei sa fii bogat, fii cel care creaza compania si ofera slujba. 4.Banii sunt de fapt perceptia ta asupra ceea ce inseamna banii. Banii iti dau putere si sunt un instrument, si te pot face bogat, daca ii folosesti cum trebuie. Banii nu te fac bogat. Poti sa castigi mai putin decat cineva, dar daca ii folosesti ca pe un instrument, te...